Sveti Ante Padovanski Tučepi - Crkva Svetog Ante

# Sveti Ante Padovanski Tučepi - Crkva Svetog Ante

Srednja dalmacija

Tučepi

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Sveti Ante Padovanski Tučepi - Crkva Svetog Ante



Crkva svetog Ante Padovanskog je sagrađena 1901. godine, u neoromaničkom stilu. To je župna crkva, izgrađena po nacrtu ing. Parišića.

Tlocrt crkve ima oblik latinskog križa. Iznad vrata je polukružni veliki prozor, a na timpanu je okrugli prozorčić. Na vrhu pročelja nalazi se kip Presvetog Otkupitelja. Današnji zvonik sagrađen je 1965. godine, prema nacrtu Ante Barača. Uz crkvu je nekada stajao zvonik od samog početka, ali je bio izgrađen od slabog kamena, pa je u potresu 1923. godine, i potresu 1962. godine teško oštećen i srušen. U crkvi se nalaze tri oltara, glavni s kipovima svetog Franje i svetog Ante, Gospin oltar, prenesen iz stare crkve, i oltar svetog Ante.

Oltare je u većoj ili manjoj mjeri popravio i nadogradio splitski majstor Josip Barišković. Tu su u svijećnjaci, koje je posrebrio splitski zlatar Vicko Čulić, a unutrašnjost crkve dekorirao je Appolinario Soldati, iz Miecaglia, nedaleko od Milana u Italiji.

Crkvene su orgulje rad zagrebačkog majstora M. Heferera, opus 215. Crkva je svečano posvećena 1901. godine. Iako je narod preselio na Kraj, ova je crkva i danas župna crkva.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Sveti Ante Padovanski Tučepi - Crkva Svetog Ante
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala