Crkva Svetog Filipa Makarska

# Crkva Svetog Filipa Makarska

Srednja dalmacija

Makarska

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetog Filipa Makarska



Crkva svetog Filipa Nerija sagrađena je 1758. godine, na središnjem dijelu obale u Makarskoj.

Crkva se svojim pročeljem i odijeljenim zvonikom potpuno uklapa u red kuća, među kojima je i kuća nekadašnjih oratorijanaca svetog Filipa Nerija, koje je 1676. godine u Splitu osnovao Nikola Bijanković.

Crkva je sagrađena u baroknom stilu, s bačvastim svodom i polukružnom apsidom. Sagradio ju je biskup Stjepan Blašković 1758. godine. Po svom obliku odgovara katedrali, samo što ova ima znatno manje dimenzije. U zidu crkve, s desne strane oltara nalazi se grob njezina graditelja biskupa Stjepana Blaškovića. Od nekadašnjeg baroknog glavnog oltara ostala je samo menza, što je učinjeno prigodom obnove poslije potresa. U lađi crkve se nalaze četiri barokna mramorna oltara s oltarnim palama. Na ogradi pjevačkog kora nalazi se sedam slika na platnu iz života svetog Filipa, titulara crkve. Crkva je 1968. godine proglašena spomenikom kulture. Nekoliko puta godišnje u ovoj se crkvi održava bogoslužje.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Svetog Filipa Makarska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala