Vepric - Svetište Majke Božje Lurdske Makarska

# Vepric - Svetište Majke Božje Lurdske Makarska

Srednja dalmacija

Makarska

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Vepric - Svetište Majke Božje Lurdske Makarska



Vepric je poznato marijansko svetište nedaleko od Makarske. Nastalo je 1908. godine po uzoru na pećinu Gospe Lurdske u Lourdesu. Ovo je svetište osnovao splitsko-makarski biskup Juraj Carić, koji je po svojoj želji u svetištu i pokopan. Svetište čine špilja s Gospinim kipom, kapela, oltar na otvorenom, postaje križnog puta i drugi pobožni detalji.

Čuvar i upravitelj svetišta u Vepricu bio je don Alojzije Bavčević, a od 21. kolovoza 2014. godine čuvar i upravitelj svetišta je don Mijo Šurlin.

Svetište Gospe Lurdske nalazi se na zapadnom ulazu u Makarsku. Podigao ga je splitsko-makarski pomoćni biskup, sa sjedištem u Makarskoj, Juraj Carić 1908. godine. On je preuredio prirodnu spilju, u nju postavio Gospin kip i oltar. Pomoćni je biskup blagoslovio spilju na blagdan Gospe Lurdske, točnije 11. veljače 1909. godine, što potvrđuje i ploča postavljena pored spilje. Tako je sve započelo, da bi se godinama koje su uslijedile ovaj otvoreni prostor sve više oplemenjivao, povećavao i uređivao za prihvat i potrebe hodočasnika. Na uređenju Svetišta i njegovoj popularnosti mnogo je učinio dugogodišnji upravitelj don Srećko Bezić. U izmijenjenim političkim prilikama, koje su nastupile poslije demokratskih promjena 1991. godine, Svetište je znatno uznapredovalo. Konačno je upravitelj don Alojzije Bavčević, uz pomoć nadbiskupije, sagradio veliku zgradu s kapelom i drugim potrebnim sadržajima za razne skupove, sastanke i duhovne vježbe. Prije gotovo 15 godina prostor ispred spilje je dobio novo stepenište sa dvije prostorije za potrebe svetišta. Glavne svečanosti u Vepricu su na Blagovijest te uoči i na sam blagdan Male Gospe. To su dani kada veliko mnoštvo hodočasti i popuni veliki trg ispred svetišta.

U samom Svetištu se obavljaju sve pobožnosti kao i u Lurdu: ispovijedanje, krunica, križni put, misa, večernja procesija sa svijećama, procesija sa Svetotajstvom, blagoslov bolesnika i slične druge. Svetište ima svoga upravitelja koji tu stalno boravi, svakoga dana govori se krunica i misa i hodočasnici imaju prigodu za ispovijed. U Svetištu se nalazi grob njegova utemeljitelja biskupa Jurja Carića, splitsko-makarskog pomoćnog biskupa 1906. do 1918. godine, a od 1918. do 1921. godine, biskupa ordinarija.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Vepric - Svetište Majke Božje Lurdske Makarska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Gost Ivan iz Madarske komentira
Ja sam sa svojima hodocasnicima (iz Medjugorje) vise put svratio  na ovom najljepsom Svetistu. Ja sam madar, Majka mi je bila sokica (hrvatica), jezik sam naucio ob moje pokojne Bake i od mojih prrijatelja, koji su bili viconom hrvati. Radio sam na granicni prijelaz, pa tako sam bolje naucio hrvatski jezik, i nakon rata sam poceo da organiziram hodocasce iz mojeg rodnog sela Santova (gde zive i hrvati u vecim  broju) u Medjugorje. Ako dobro sjecam, ja sam organizirao vise od 30 puta hodocasce u Medjugorju, i mnogo puta smo otisli i na Jadranu, i tako smo se upoznali sa Svetistom u Vepricu( Bar mi smo bili u 1980 godine na bracno putovanje u Omisu, pa putu ka Makarsku smo slucajno vidjeli to svetiste, pa smo znali za to). Nakon toga putovanje ka moru smo mnogo puta posjetitli Vepric, i imali svetu misu, ili Krizni put tamo, meni  vec tamo pznavaju.Jednomsmo bili onda, kad je Nadbsijkupija imala tamo neki susret svecenima, i bio je tamo Nadbiskup Marin Barisic, pa smo morali nasu misu drzati gore, ne kod doljneg oltara, jer je bio zauzet.Theo sam Nadbiskupa zamloliti, da dode gore, za jedan minut, kod gornjeg oltara, i da dade blagoslov nama hoocasnicima (madarima i hrtatima), ali koliko sam vidio, bio je vrlo zauzet. Tako da na moru nama je ovo mjesto jedan od najomiljenih, koliko mozemo uvijek svratimo. Islismo godinama, ali vec doslo je do  onoga vrijemena ,da tesko je organizirati hodocasce (meni je 66 godina). Ali svi Mi rado sjecamo ovo svetiste - koji po nasemu misljenju - najljepse svetiste  u Hrvatskoj. Nadamo se da ce i dugo ostati..

 
Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala