Porođenje Blažene Djevice Marije Tugare

# Porođenje Blažene Djevice Marije Tugare

Srednja dalmacija

Jesenice

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Porođenje Blažene Djevice Marije Tugare



Na sjevernim padinama brda Mošnjice nalazi se župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije.

Crkva je sagrađena na mjestu manje stare crkve, koja se spominje još davne 1625. godine. Gradnja današnje crkve počela je 1732. godine, kako piše bosančicom na ploči ispod reljefa. Reljef se nalazi na pročelju, a prikazuje nadbiskupa Kačića s biskupskim štapom u ruci i desnicom podignutom na blagoslov.

Prema povijesnim dokumentima poznato nam je kako je gradnja crkve jako dugo trajala. Godine 1748. još nije bila posve pokrivena. Gradnja je bila završena tek 1753. godine, da bi crkva bila posvećena 23. svibnja 1754. godine. Posvetio ju je nadbiskup Pacifik Bizze. Iznad rustično obrađenog reljefa na pročelju nalazi se i rustična osmerokraka rozeta. Na samom vrhu pročelja nalazi se mali pravokutni prozor zatvoren križem svetog Andrije, ukrašen pleterom.

U gornjem dijelu je natpis ispisan bosančicom: „Ovu crkvicu sagradi vas puk tugarski.“

Vjerojatno je taj prozor pripadao starijoj crkvi. Masivni zvonik je visok 15 metara, a svojim oblikom podsjeća na neku utvrdu. Zvonik je podignut u drugoj polovici 19. stoljeća. Crkva ima svod prelomljeni, gotički. U crkvi su tri oltara. U svetištu je glavni oltar iza kojega je smještena sakristija, a ispred njega postavljen je, prema litugrijskim propisima Drugog vatikanskog koncila, oltar prema puku.

Osim velikog drvenog oltara, godine 1760., crkva je imala još dvije kapele u kojima su se nalazili pokrajni oltari, svetog Jeronima u južnoj i Duha Svetoga u sjevernoj.

Oltarne slike na oltarima naknadno su postavljene. Pale na oltarima svetog Jeronima i Duha Svetoga radio je isti majstor sredinom 19. stoljeća, a pala na glavnom oltaru, koja je male umjetničke vrijednosti, postavljena je početkom 20. stoljeća.

Kako se crkva dugo gradila, možemo spomenuti da sve do 1760. godine još nije bila ožbukana. Te je godine nadbiskup Dinarić naredio da se crkva ožbuka i pod poploča. Crkva je za župnikovanja don Bože Ćubelića od 1997. do 1999. godine temeljito obnovljena, pod vodstvom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Napomenimo još da je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Splitu, 20. prosinca 1973. godine popisao sve pokretne spomenike kulture koji se nalaze u ovoj crkvi. Na tom se popisu nalazi 19 predmeta, različite umjetničke vrijednosti. U crkvi su kipovi Srca Isusova, nabavljen u Italiji 1910. godine, i Gospin kip iz 19. stoljeća. Crkva je duga 15 i široka 8 metara.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Porođenje Blažene Djevice Marije Tugare
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala