Sv Juraj na Vršini Podstrana

# Sv Juraj na Vršini Podstrana

Srednja dalmacija

Podstrana

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Sv Juraj na Vršini Podstrana



Ranoromanička crkvica svetog Jure sagrađena je na rubu klisure iznad Gornje Podstrane. Jedna je od četiriju starih hrvatskih crkvica podignutih duž gorskoga hrpta od Žrnovnice do Cetine. četiri druge crkve su crkva svetog Jure na Perunskom, svetog Maksima u Jesenicama i crkva Gospe Stomorice u Dućama.

Gradnja ove crkve datira se najkasnije u 11. stoljeću. Izgrađena je u rustikalnom stilu, primitivno, s nepravilnim i nesimetričnim linijama. Materijali za gradnju uzeti su najvjerojatnije s obližnje prapovijesne gomile. Vanjski oltar s južne strane crkve podignut je nedavno. Crkva je u cijelosti obnovljena, kada je stavljena nova žbuka i dograđena joj je nova preslica sa zvonom.

Sveti Jure je zaštitnik Poljica, a u Podstrani su mu posvećene dvije crkvice na brdu Perun. Jedna od te dvije crkve je i ova na Vršini iznad Gornje Podstrane, te druga, udaljena oko 4 km, na zapadnom vrhu Perunsko.

Iako su lokacije obiju crkvica morfološki slične, različita su im arheološka okružja i mjesni običaji povezani sa svetojurjevskom pobožnošću. Crkvica svetog Jure na Vršini stoji na zapadnom rubu prapovijesne polukružne gomile, okružena je srednjovjekovnim grobovima u kojima su osim kršćanskih ustanovljeni i nekršćanski ukopi, a dan svetog Jurja s blagoslovom polja u njoj se slavi 3. svibnja, što odgovara spomendanu računanom prije reforme kalendara 1582. godine, odakle i dolazi mjesni naziv za ovu crkvu – Stara Jurjeva. Druga je crkvica, ona na Perunskom, podignuta u opsegu takozvane Duge gomile, na temeljima prastarog Perunova svetišta, na položaju na kojem nema tragova grobova, a u njoj se bogoslužje odvija na dan svetog Jure 23. travnja.

Na Vršini je slavlje s procesijom, koja se od sela uspinjala do crkve starim seoskim putem, imalo veći mjesni ugled od onoga u crkvi svetog Jure na Perunskom, a sve do sredine 20. stoljeća to je slavlje pratila i seoska glazba. Ova hodočasnička svetojurjevska tradicija nedavno je obogaćena pobožnošću križnog puta.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Sv Juraj na Vršini Podstrana
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala