Crkva sv. Jurja na Perunskom Podstrana Split

# Crkva sv. Jurja na Perunskom Podstrana Split

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva sv. Jurja na Perunskom Podstrana Split



Stara crkva svetog Jurja na brdu Perunu sagrađena je prije 10. stoljeća. Sagradili su je prvi stanovnici starih naselja, Peruna i Gostana. I danas je dobro sačuvana i svjedoči davnim vremenima spomenutih naselja, i okolice.

Crkvica je pripadala župi Svete Marije od Opaćeg Sela (Gospe u Siti). Mala je crkva sagrađena od grubo tesanog kamena s mnogo žbuke. U plitkoj polukružnoj apsidi nalazi se oltarna menza na četvrtastom zidanom stupu. Iako spada među najstarije crkve na ovom području prvi put je u dokumentima spomenuta tek 1397. godine.

Svojom veličinom, crkva svetog Jurja spada u manje građevine, sa dimenzijama 6 x 4 metra. Na njezinom pročelju nikada nije bilo zvonika na preslicu. Krov crkve je presvođen i pokriven kamenim pločama. kako se crkva nalazi na vrhu brda, više puta bila je oštećena od groma ili nevremena, a u Drugom svjetskom ratu i od granate. Ipak, uvijek je od naroda bila popravljena i do danas je lijepo sačuvana.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva sv. Jurja na Perunskom Podstrana Split
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala