Crkva svetog Marka Split Neslanovac

# Crkva svetog Marka Split Neslanovac

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva svetog Marka Split Neslanovac



Nova župna crkva Svetog Marka Evanđelista u Splitu posvećena je 2005. godine.

Idejni nacrt izradio je arhitekt Maurizio Bergamo, a razradu, odnosno glavni i izvedbeni dio, arhitekt Damir Rako. Jedan dio radova na crkvi izveli su sami župljani. Crkva je uređena prema smjernicama Drugog vatikanskog sabora i u skladu s odredbama Rimskog misala. Prezbiterij je na dnu lađe tako da predsjedatelj može ravnati svim molitvama, ambon je na mjestu gdje spontano teži sva pozornost posjetitelja.

Oltar je u središtu i tako označava Krista raspetog i uskrslog, njegovu nekrvnu žrtvu križa i stol euharistijske eshatološke gozbe. Crkveni prostor za vjernike tako je raspoređen da svima omogućuje aktivno sudjelovanje u obredima. Svetohranište se nalazi u pokrajnjoj kapelici prikladnoj za klanjanje i molitvu vjernika. Napravljeno je od čvrstog kamena što označava ontološku udaljenost između nas i Boga, ali su vrata ukrašena i označavaju prolaz, prijelaz, koji je učinio Krist za nas, sjedinjujući nas u svom Tijelu sa Sobom, Ocem i Duhom Svetim.

Crkva svetog Marka Evanđelista je okrenuta tradicionalno, tako da je usmjerena prema Istoku, odnosno prema Kristu koji će doći u slavi, a vrata, napravljena od hrastovog plemenitog drva, gledaju na zapad. Sliku u crkvi je uradio Maksimilijan Ferlin, nekoć student zagrebačke likovne akademije, a sada bogoslov u Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli. Slika je urađena u post-modernom ključu, što znači da uključuje cijeli dijapazon, od starih freska, mozaika i ikona do moderne usredotočenosti na komplementarnost boja i razvijanja njihove simbolike.

Tri kruga oko Krista, odjevena u bijelo, što označava njegovu božansku slavu, obuhvaćaju zemlju (modro), nebo (plavo) i smrt (crno) koja razdvaja zemlju od neba. Simbol je Krista koji razbija smrt i otvara prolaz između neba i zemlje. U Kristovoj su pratnji sveti Ivan Krstitelj i Blažena Djevica Marija, dva arkanđela, Mihael i Gabriel, te naši sveci: sveti Marko i sveti Dujam. Crkva je podignuta u povodu jubileja svečeve mučeničke smrti. Nova je crkva otvorena za bogoslužje na prvu nedjelju došašća 2003. godine.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva svetog Marka Split Neslanovac
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala