Sveti Kajo Solin

# Sveti Kajo Solin

Srednja dalmacija

Solin

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Sveti Kajo Solin



Sveti Kajo je mjesni odbor i naselje u gradu Solinu. Nalazi se na obalama Kaštelanskog zaljeva, zapadno od gradskog središta i ostataka antičke Salone. Dan Mjesnog Odbora Sveti Kajo je 22. travnja, blagdan zaštitnika Svetog Kaje. U mjestu se nalazi i crkva posvećena ovom svecu.

Crkva Svetog Kaja, pape i mučenika, nalazi se uz staru kaštelansku cestu, kod tvornice cementa.

Današnja je crkva podignuta 1854. godine, od lijepo klesanog kamena, na mjestu nekadašnje male kapelice. Za izgradnju ove crkve novčani poklon od 600 forinti dao je austrijski car Franjo I. prigodom svoga posjeta Dalmaciji 1818. godine.

U to se vrijeme na tom mjestu, u pećini, nalazio sarkofag s prizorima Heraklovih junaštava. Stijene pećine bile su oslikane i slike jedva vidljive. Na tom je mjestu podignuta kapelica oko 1825. godine u kojoj se štovao sveti Kajo, papa i mučenik (283. -296. godine), za koga se drži da je rodom iz Salone, a neki čak smatraju da je bio u rodbinskim vezama s carem Dioklecijanom.

Svakako 1843. godine biskup Godeassi navodi da se na blagdan svetog Kaja, 22. travnja, skupi kod kapelice mnoštvo naroda. Ta prvotna kapelica je proširena 1854. godine, i tada je dobila izgled koji ima i danas. Crkva je oblika osmerokuta, a za oltar je upotrijebljen sarkofag. Sa sjeverne strane crkve, na litici, naknadno je podignut zvonik s katom za zvona i završnom piramidom. Od osnivanja župe 1967. godine, pa do izgradnje nove župne crkve svetog Anastazija 2000. godine ova je crkva služila za župnu crkvu. Nad južnim vratima u unutrašnjosti crkve podignut je betonski kor, za župnikovanja don Vjeke Pavlinovića, a ispred oltara-sarkofaga kameni maleni oltar okrenut prema puku. Na oltaru je slika svetog Kaja, koja je umjetničko djelo slikara Rafe Martini 1826. godine, za koju predaja kaže da je iz Splita donijela majka don Frane Bulića, koja je tada bila djevojčica od 16 godina.

U crkvi se čuvaju relikvije svetog Kaja, pape i mučenika, te slika Krista na križu u solinskom krajoliku, rad slikara Brace Podruga. Kod crkve je bila crkvena prizemna kuća u kojoj su stanovali stanari. Nakon njihova iseljenja, župnik Piplica kuću je srušio i 1994. godine na njezinom je mjestu počeo izgradnju sakristije, vjeronaučne dvorane i drugih potrebnih sadržaja. Usporedno s gradnjom nove župne crkve, župnik Piplica uspio je od direktora susjedne tvornice cementa Nadana Vidoševića dobiti pomoć za obnovu tadašnje župne crkve svetog Kaja i uređenje njezinog okoliša. Nacrt za te radove izradila je arhitektica Desa Ora Čečuk.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Sveti Kajo Solin
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala