Crkva sv. Ivana Krstitelja Kaštel Stari

# Crkva sv. Ivana Krstitelja Kaštel Stari

Istra

Kaštel

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva sv. Ivana Krstitelja Kaštel Stari



Crkva svetog Ivana Krstitelja u Kaštel Starom predstavlja jedan od najljepših i izrazitih spomenika kulture. Crkvu odlikuju detalji baroknog stila, i jedna je od reprezentativnih građevina na području grada Kaštela. Kao što se može vidjeti sa natpisa na kamenoj ploči ugrađenoj iznad zapadnog portala, crkva je izgrađena 1714. godine, o trošku stanovnika Kaštel Staroga. Posvećena je svetom Ivanu Krstitelju. Izgrađena je na temeljima stare, prve župne crkve s kraja 16. stoljeća.

Arheološkim istraživanjima provedenim 1990. godine potvrđeno je da se sadašnja crkva gradila na temeljima starije crkve, te da je proširena prema jugu i zapadu. Da je prva uistinu i bila sagrađena pokazuje i ploča s natpisom o njezinom posvećenju. Ploča je smještena u kamenom podu u blizini južnih vrata današnje crkve. Tu su i stare grobne ploče, na kojima su natpisi iz 17. stoljeća sa prikazima sablji, topuza i sjekira, što svjedoči o burnoj prošlosti Kaštela. Najočitiji pokazatelj mjesta gdje se nalazila stara crkve je plan Kaštel Staroga iz 1704. godine. Na planu se vidi crkva izvan zapadnog zida sela. Prema podacima, izgrađena je na zemljištu Ljudevita i Jakova Cega (Celio Cega), čiji se kaštel nalazio u blizini. Dali su je izgraditi Franjo i Ivan Cipiko, unuci Koriolana Cipika osnivača Kaštel Staroga.

Nova crkva posvećena je 1723. godine o čemu govori natpis na ploči ugrađenoj nad ulazom sakristije. Sagrađena je sa raskošnim detaljima baroknog stila, baš kao i većina kaštelanskih crkava iz tog razdoblja. Urešena je štukaturama, oltarnim palama, mramornim i drvenim skulpturama. U crkvi se nalaze i oltari raznobojnog mramora, srebreni svijećnjaci, kandile, kanonske table i zavjetni darovi od srebra i zlata. Svi oltari spominju se u inventaru crkve od 1759. godine. Četiri oltara su postavljena uza zidove i to dva bočno u smjeru sjevera i juga, a druga dva frontalno u odnosu na glavni oltar. Oltari imaju izražene barokne stilske odlike. Glavni oltar je posvećen Presvetom Sakramentu i svetom Ivanu Krstitelju, bočni oltari su posvećeni Gospi od Ružarija (južni), i svetom Feliciju, ali je do 1806. godine bio posvećen Gospi od Milosrđa. Frontalni oltari, smješteni uz apsidu crkve, posvećeni su svetoj Jeleni Križarici (desni) i svetom Roku (lijevi). Svi su ukrašeni velikim oltarnim palama koje su nabavljene u trenutku izgradnje oltara.

Sakristija i kapelica koje se nalaze bočno od glavnog oltara sazidane su naknadno. Pretpostavljamo da su sagrađene 1800. godine, kada je kupljen kip Gospe od Ružarija. U kapelici crkve, gdje se nekada nalazio kip Gospe od Ružarija, smještene su misnice nadbiskupa Scottija. Nadbiskup Grgur Josip Scotti koji je rođen 1732. godine u Kaštel Starom, sin je Dominika Scottija, koji je bio po zanimanju protomajstor, odnosno građevinski poduzetnik. Doselio je u Kaštel Stari iz Splita 1722. godine, te je zajedno s bratom radio po okolnim crkvama. Pouzdanih podataka o graditelju crkve svetog Ivana Krstitelja u Kaštel Starome nemamo, ali je moguće da je to otac nadbiskupa Scottija.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva sv. Ivana Krstitelja Kaštel Stari
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala