Župna Crkva sv. Petra apostola Kaštel Novi

# Župna Crkva sv. Petra apostola Kaštel Novi

Istra

Kaštel

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Župna Crkva sv. Petra apostola Kaštel Novi



Župna crkva svetog Petra od Klobučca sagrađena je na temeljima crkve iz 13. stoljeća.

U crkvi se nalazi bogata riznica srebra i crkvenog ruha. Na malenim vratima crkve uklesan je 1566. godine natpis na hrvatskom jeziku, koji svjedoči o kulturi naroda ovog kraja u vrijeme naseljavanja Kaštela.

Župna crkva svetog Petra, apostola nalazi se na mjestu stare crkve svetog Petra koja se spominje još u 12. stoljeću. Ta je crkva 1420. godine pojavnom naređenju bila do temelja srušena, da bi kasnije, 1476. godine na istom mjestu bila podignuta nova crkva koja je proširena 1566. godine. Crkva je ponovno povećana 1640. godine, kada je u njoj podignuto pet oltara.

Veliki oltar u svetištu posvećen je svetom Petru, a pobočni oltari posvećeni su svetim Mladencima, Gospi, svetom Fabijanu i Sebastijanu te svetom Stjepanu i Jeronimu. Crkva je 1725. godine proširena sa dvije pobočne kapele i produženim prezbiterijem. Tom su prigodom seljani imali želju da njihova crkva svojom ljepotom i veličinom nadmaši druge crkve u biskupiji.

Prilikom gradnje, u crkvi su postavljena dva nova oltara posvećena svetom Anti i svetom Križu. Nakon toga crkva je bila posvećena 21. rujna 1725. godine.

Biskup Manola u vizitaciji 1760. godine za crkvu kaže da je veličanstvena. Godine 1871. počeli su se oko crkve podizati zidovi pobočnih lađa koje su zbog nestašice novca završene tek 1902. godine. Iste godine crkva je bila blagoslovljena, a 1908. godine bila je svečano posvećena. Nakon Drugog vatikanskog sabora ispred glavnog oltara u svetištu je postavljen oltar prema puku tako da je nabavljena nova menza i postavljena na dijelove demontirane propovjedaonice.

Klesar Veljko Cvitković je 2002. godine izmijenio izgled toga oltara i dao mu današnji pravokutni oblik. Prema uklesanom natpisu na vrhu kupole znamo da je 1869. godine, pred crkvom podignut osmerokutni zvonik. Crkvena lađa je duga 27 i široka 13,70 metara. Svetište, u kojemu je smješten glavni oltar, dugo je 5 metara, a sakristija iza svetišta 3,80 metara. S produženim pjevalištem na sljedeći luk lađe 1997. godine crkva ukupno ima 400 metara. Godine 1971. crkva je stavljena pod zaštitu spomenika kulture treće kategorije, regionalno značenje. Prostor oko crkve 2000. godine je popločan betonskim pločicama i tom su prigodom pokriveni stari grobovi.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Župna Crkva sv. Petra apostola Kaštel Novi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala