Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt Sv. Lovre

# Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt Sv. Lovre

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt Sv. Lovre



Samostanski vrt svetog Lovre nalazi se u bivšem Franjevačkim samostanu u Šibeniku. Samostan je osnovan drugom polovicom 17. stoljeća i obuhvaća veliki arhitektonski kompleks povezanih zgrada.

Ovo je jedini srednjovjekovni mediteranski vrt u Hrvatskoj i rijetka znamenitost. Slijedi srednjovjekovnu shemu krinom stazom, a u četiri polja je zasađeno ljekovito i začinsko bilje. U središtu kompleksa nalazi se zdenac.

Vrt je obnovljen i otvoren 6. studenog 2007. godine, nakon što je dugotrajno bio zaboravljen.

Sveti Lovre u Šibeniku obnovljen je i otvoren 6. studenoga 2007. godine, nakon što je gotovo 100 godina bio zaboravljen. SSMV je sastavni dio samostana svetog Lovre, i sastavni dio programske sheme Šibenske privatne gimnazije. Projekt obnove kompleksa napravio je poznati hrvatski parkovni arhitekt, Dragutin Kiš, dobitnik milenijske nagrade Flora u Japanu 2000. godine.

Ovaj vrt je rijetka znamenitost, jer je jedini samostanski vrt takve vrste u Hrvatskoj. Ovakvi vrtovi su inače rijetki i u svijetu, što potvrđuje i činjenica da ih je tek nekoliko u Europi.

SSMV slijedi šablonu srednjovjekovne sheme: križna staza, u središtu mali zdenac, jednostavno parterno uređenje obrubljeno šimširom i prekrasnim, starinskim mirišljavim ružama. U četiri polja unutar kompleksa zasađeno je ljekovito i začinsko bilje. Posebno mjesto pripada zbirci majčine dušice s prekrasnim crvenkastim, ljubičastim, sivkastim, svijetlozelenim i tamnozelenim bojama lišća. Kombinacijom boja zbirka je vrhunska likovna i oblikovna senzacija. Još jedna znamenitost koju vrijedi spomenuti su kapari u vrtu. Legenda kaže da je kapare u Šibenik donio Juraj Dalmatinac. Kapari su posađeni u šupljinama zidova te nas podsjećaju na velikog graditelja Jurja Dalmatinca.

Od samog početka projekta, cilj je bio uređeni SSMV otvoriti javnosti. Osmišljeni su mnogi edukativni programi za školsku populaciju te promocija i organizirani prihvat turista. Budući da se SSMV nalazi u kompleksu samostana svetog Lovre, prilikom obilaska posjetitelji mogu obići Gospinu spilju i crkvu svetog Lovre koje se također nalaze u sastavu samostana. U sklopu samostana su caffe bar, restoran i trgovina suvenirima. U zimskom razdoblju, do Uskrsa, vrt je otvoren od 9 do 16 sati. U ljetnom razdoblju vrt je otvoren od 8 do 23 sata. Za organizirane grupe ulaznica iznosi 15 kn i uključuje prospekt-ulaznicu i stručno vodstvo.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt Sv. Lovre
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala