Crkva Sv. Jeronima Šibenik

# Crkva Sv. Jeronima Šibenik

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Jeronima Šibenik



Šezdesetih godina 20. stoljeća na području grada Šibenika bile su tri župe: župa sv. Jakova u Gradu, Župa sv. Križa u Docu i Župa Gospe van Grada u Varošu.

Budući da je „industrijska revolucija“ 60-ih godina 20. stoljeća napučila mnoštvo radničkoga stanovništva, osobito u prigradskim naseljima iznad Jadranske magistrale, šibenski biskup Josip Arnerić osnovao je 4. studenoga 1966. šest novih župa šibenskoga dekanata: Imena Isusova na Baldekinu, Bezgrješnoga Začeća u Crnici, Pohođenja Marijina u Njivicama, Uznesenja Marijina u Bilicama, Gospe od Zdravlja u Dubravi  i Župu sv. Jeronima na Meterizama, koju je dodijelio na upravljanje franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja „in perpetuum“.

Iznad jadranske magistrale, jugoistočno od Drniške ceste, sedamdesetih je godina nastalo novo gradsko naselje na Šubićevcu, koje je pripadalo župi sv. Jeronima na Meterizama, u kojem je  biskup Arnerić 13. studenoga 1978. godine osnovao novu župu sv. Ante Padovanskoga na Šubićevcu.

Sve do 2001. godine vjerski obredi obavljali su se u kapeli svetog Jeronima, u župi Meterize. Zalaganjem Biskupskog ordinarijata u Šibeniku i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja 2000. gododine započeti su radovi na izgradnji nove crkve svetog Jeronima. Projektnu dokumentaciju za crkvu i pastoralni centar izradili su ing. arhitekture Antun Poković i ing. arhitekture Tonko Zaninović.

Kamen temeljac je postavljen 26. rujna 2000. godine, a crkva je posvećena 3. 9. 2001. godine.  Završni radovi na uređenju crkve i pastoralnog centra dovršeni su 2005. godine. Crkva ima 400 metara kvadratnih korisne površine. Zvonik s tri zvona je visok 26 metara. Na njemu je okrugli čelični križ visok 420 cm. Uz crkvu su podignuti: sakristija, vjeronaučna dvorana, župni ured, garaža i župni stan.

U crkvi su drveni kipovi svetog Jeronima (2004.) i Kraljice mira (2005.), izrađeni u Orubici kod Nove Gradiške, rad obitelji Branka i Marije Rizvić. Menza oltara, propovjedaonica i krstionica su od Veselje kamena. U crkvi su postaje Križnog puta, rad časne sestre Zdravke Milić. Ispred crkve je brončani kip pape Ivana Pavla II., visok 2.5 metra, rad Aleksandra Guberine.

Iz župe je jedan novak u franjevačkom samostanu na Visovcu. Od 2003. godine u župi djeluje FRAMA s oko 20 članova. FSR, osnovan  2005. godine, broji desetak članova. Župa izdaje pastoralni listić „Sveti Jeronim“ četiri puta godišnje. Župa pripada Šibenskom dekanatu Šibenske biskupije.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Jeronima Šibenik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala