Župna crkva Rođenja B. D. Marije Privlaka

# Župna crkva Rođenja B. D. Marije Privlaka

Sjeverna dalmacija

Privlaka

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Župna crkva Rođenja B. D. Marije Privlaka



Župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije ili Male Gospe izgrađena je 1836. godine prema nacrtu arhitekta Valentina Presanija iz Udine.

Ovaj arhitekt je već bio podigao nekoliko crkava u Dalmaciji, među kojima se ističe crkva sv. Frane u Podpragu u Velebitu. Posvetio ju je biskup Ivan Berčić, vikar zadarskog nadbiskupa J. F. Novaka 28. lipnja 1841. godine.

Crkva je građena na mjestu koje je nekada bilo periferija mjesta, a danas uz nju prolazi glavna prometnica koja iz Zadra vodi prema mostu i otoku Viru. Trokutasta je zabata. Crkva ima tlocrt produženog osmerokuta po sredini. Sa istočne strane se nalazi svetište sa polukružnom apsidom i sakristijom. Glavni mramorni oltar posvećen je titularu, Rođenju Marijinu. Na oltaru se nalazi mramorno višebojno svetohranište i barokna pala koja prikazuje Marijino rođenje. Bog Otac šalje na obitelj Joakima i Anu Duha  Svetoga kojeg predstavlja golub. Mlada žena drži u rukama Dijete. Pala je restaurirana i u crkvu dovezena u srpnju 1997. godine.

Sa lijeve strane se nalazi mramorni oltar s drvenim kipom svetog Josipa. Svojom kompozicijom, svetohraništem i višebojnim ukrasima i detaljima pokazuje sve oblike klasicističkog stila. Sa desne strane je drveni oltar, podignut 1886. godine, posvećen Gospi, pomoćnici kršćana.

Gospa i Dijete odjeveni su u haljine i okrunjeni. Na istočnoj strani stoje u nišama drveni kipovi presvetog Srca Isusova i svetog Nikole, zaštitnika pomoraca. Desno od glavnih ulaznih vrata na zidu se nalazi veliko gotičko drveno raspelo iz 15. stoljeća. Od velike je umjetničke vrijednosti.

Sa lijeve strane ulaza u crkvu je krstionica, uz nju ispovjedaonica. Župna crkva u Privlaci svojim bogatim središnjim prostorom i simetričnim obrisima izvorne klasicističke kreacije „ubraja se – piše prof. Marija Stagličić – u najljepše primjere takve arhitekture u Dalmaciji“. Postaje novoga Križnoga puta je blagoslovio nadbiskup M. Oblak 31. ožujka 1995. godine. Rad su akademskog kipara Petra Miklušića iz Požege. Reljefi su od bronce, presvučeni mesingom, veličine 50 x 50 cm.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Župna crkva Rođenja B. D. Marije Privlaka
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala