Kapucinski samostan i crkva sv. Josipa Karlobag

# Kapucinski samostan i crkva sv. Josipa Karlobag

Kvarner

Karlobag

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Kapucinski samostan i crkva sv. Josipa Karlobag



Crkva, zajedno sa samostanom sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije sagrađeni su u vrijeme kada je carskim dvorom upravljao car Josip I.

Kamen temeljac za gradnju crkve i samostana položen je na blagdan svete Ane, na datum 26. srpnja 1710. godine. Postavio ga je lički arhiđakon Marko Mesić. Gradnju crkve i samostana vodio je fra Marin Senjanin. Kada je sve bilo gotovo, carski povjerenici Karlo Dopp i Ernest Lebenegg 26. srpnja 1713. godine izvršili su primopredaju i u novi samostan su uveli braću. Prilikom primitka ključeva od samostana i crkve, fra Marin se najponiznije zahvalio predstavnicima njegovog veličanstva za milost i dobročinstva podijeljena njegovom redu, a „zatim za nosiocem križa sa redovničkom subraćom svojom uniđe u crkvu i samostan, da ostane u istom“.

Tek nešto kasnije, 1714. godine je formirana prva redovnička zajednica od dvanaest članova, kako su to propisivale ondašnje Konstitucije, a za prvog gvardijana imenovan je fra Damaz iz Rijeke.

On je 4. studenog te iste godine, zajedno sa drugom redovničkom braćom bio svečano uveden u novi samostan, u kojemu je istog dana bila proglašena i klauzura. Posveta crkve upriličena je 27. svibnja 1714. godine, a posvetio ju je senjsko-modruški biskup grof Adam Ratkay.

Da bi pospješili misionarski rad kapucini su još 1721. godine u Kaniži kraj Gospića podignuli gostinjac ovisan o karlobaškom samostanu.Na žalost, isti biva po nalogu vojnih vlasti zatvoren 1789. godine. Kada je župna crkva sv. Karla Boromejskog, u vrijeme Drugog svjetskog rada prilikom zračnog napada razorena, samostanska crkva od toga vremena služi za potrebe župe. Uz to, iz ovoga samostana braća još i danas opslužuju i župe u Cesarici, Prizni i Lukovu Šugarju.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Kapucinski samostan i crkva sv. Josipa Karlobag
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala