Sveta Marija od Arta Senj

# Sveta Marija od Arta Senj

Kvarner

Senj

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Sveta Marija od Arta Senj - Zaštitnica senjskih pomoraca



Kažu mnogi da je ovo najljepša senjska crkva. Sveta Marija od Arta je zaštitnica senjskih pomoraca, građena baš s namjerom te darovana zavjetnim darovima pomoraca koji su, prije putovanja svoje darove darovali Majci Božjoj za sretan put, ali i kao zahvalu za siguran povratak svome domu.

Zaštitu Svete Marije od Arta tražili su stoljećima ovdje pomorci, njihove majke, supruge i kćeri. I danas u ovoj senjskoj crkvici možete vidjeti detalje koji odmah na prvu podsjećaju na pomorce i plovidbu morima.

Zanimljiva je arhitektura ove crkve, njezino predvorje, kao i morski i pomorski detalji koji se nalaze posvuda. U crkvi možete vidjeti kormila, sidra i kompletne makete brodova, a klupe su ukrašene školjkama. Crkva je sagrađena u 18. stoljeću, kada je Grad Senj gospodarski cvjetao. U tom periodu su pomorstvo i trgovina toga grada bili vodeći na Sjevernome Jadranu. Crkva je baš s tom prilikom ukrašena vrijednim zavjetnim slikama, kipovima te maketama brodova koji su vrijedni ručni radovi. Stoga je i njezin inventar iznimno zanimljiv, ali i vrijedan.

Za vrijeme gradnje ove crkve, u 18. stoljeću, Senj je bio grad velikih trgovaca i brodovlasnika. Oko 1760. godine imamo zapise iz austrijskih arhiva koji nam govore da je u Trstu registrirano 45 velikih brodova, u Senju 24, a u Rijeci tek 14.

Ako uzmemo u obzir da je grad tada imao tek 2500 stanovnika, ove brojke govore o pomorskom utjecaju Senja u tom periodu.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Sveta Marija od Arta Senj
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala