Crkva Majke Božje Trsatske Rijeka

# Crkva Majke Božje Trsatske Rijeka

Kvarner

Rijeka

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Majke Božje Trsatske Rijeka - Kratka povijest svetišta



Svetište Gospe Trsatske svoj početak bilježi na dan 10. svibnja 1291. godine. Na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli, a zadržala se na tom mjestu do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi. Zanimljiva je i pozadine ove priče, no nju ćete najbolje doživjeti ako dođete i osjetite svetost ovoga mjesta.

Izgled današnje crkve



Crkva današnji izgled pokazuje kroz mnogobrojne stilove i povijesna razdoblja. Možda možemo izdvojiti drveni oltar svetog Nikole, koji se nalazi na desnome bočnom zidu i mramorne oltarie lijevo i desno od trijumfalnog luka svetišta.

Nalazi se u crkvi i raskošna kovana rešetka, koja zatvara svetište, a koju je 1705. godine donirao senjski nadbiskup Petar Brajković, dok je monumentalni mramorni glavi oltar 1695. donirao zagrebački sudac Ivan Uzolin.

Čudotvorna slika Blažene Djevice Marije



Povijest događanja zbila se tako, pa danas svi možemo razgledati čudotvornu sliku Blažene Djevice Marije. Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban 5. poslao je 1367. godine čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na dasci od cedrovog drveta i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

To je bila prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. „Majka milosti“ ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u 15. stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru, ali se tijekom raznih procesija iznosi iz crkve, kao na primjer na Blagdan Gospe Trsatske ili Velike Gospe.

Čudotvorna slika „Majke Milosti“ podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju ovog umjetničkog djela. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja. U njima vidimo Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi "deisisa" - prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku.

U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sveti Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup, pretpostavljamo sv. Nikola, sveti Bartolomej i sveti Stjepan, đakon.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Majke Božje Trsatske Rijeka
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala