Crkva Krista Kralja Matulji

# Crkva Krista Kralja Matulji

Kvarner

Matulji

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Krista Kralja Matulji



Matulji je manji grad koji se nalazi 8 km zapadno od Rijeke. U neposrednoj je blizini Opatije, udaljen tek 2 kilometra.

Iako je maleni gradić, može se pohvaliti sa prelijepom župnom crkvom Krista Kralja.

Župna crkva Krista Kralja u Matuljima novijeg je datuma. Sagrađena je u neoromaničkom stilu 1934. godine na Rikotovom i Jozovom zemljištu. Crkva je građena od tradicionalnog materijala – sivog kamena što zapravo označava pripadnost istarskom podneblju. Kamene blokove za gradnju, vadili su i dovozili iz obližnjih kamenoloma, a na samom terenu su kamen klesali i oblikovali plaćeni majstori.

I vodu za gradnju su dovozili sa lokalnog izvora vode.

Opis crkve Krista Kralja u Matuljima



Radi se o jednobrodnoj prostranoj crkvi sa svetištem u kojem je smješten oltar te dvije bočne kapelice. Crkva je duga 24 metra, široka 14 metara, visoka 11 metara , a u arkadi 7 metara. Djeluje jednostavno, skladno i masivno. Pročelje crkve ukrašeno je u gornjem dijelu zabatnim vijencem s ukrasima od bijelog kamena. Dodatne detalje sačinjava velika kamena rozeta pravilnog oblika cvijeta promjera većeg od 2 metra.

U donjem dijelu nalazi se izbočen portal urađen od bijelog kamena ukrašen tradicionalnim kršćanskim reljefnim prikazima. Bočne strane portala ukrašene su sa dva elegantna stupa. U lijevom i desnom uglu također se nalazi po jedan stup. Portal je podignut na nekoliko stepenica.

Unutrašnji prostor crkve jednostavan je i pregledan. Kretanje je usmjereno prema svetištu koje je donedavno bilo odvojeno sa nešto povišenom kamenom ogradom oko oltara. S gornje strane prostor zaključuje otvoreno drveno krovište, a u apsidi svodno. Drvene grede su ukrašene rezbarijama. Crkva ima i 13 velikih prozorskih okvira, koji se nalaze u gornjem dijelu bočnih i apsidalnih zidova.

Na jugozapadnom dijelu crkve nalazi se svetište u polukružnoj apsidi. Odvojeno je od ostatka crkve velikim polukružnim lukom koji se oslanja na polustupove ukrašene kapitelima. Na konhu apside u središtu je slika Krista Kralja u slavi, kojemu je zapravo posvećena crkva. Na trijumfalnom luku je Bog Otac i arhanđeli Mihael i Gabriel sa natpisom „Regem regum venite adoremus“. Bočne zidove krase zidne slike dvanaest apostola.

Zanimljivo je da su za neke likove apostola i anđela slikaru pozirali domaći mještani prosjak Nane, Milan Kamber, pravnik Radessi, Vice Ružić, mlade djevojke, djeca, a jedan od apostola prilikom restauracije 90-ih godina ima lik bivšeg velečasnog Ivana Friščića.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Krista Kralja Matulji
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala