Crkva Sv. Foška Vodnjan

# Crkva Sv. Foška Vodnjan

Istra

Vodnjan

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Foška Vodnjan



Crkva se nalazi pokraj naselja Batvači (Valmadorso), i važan je kulturno-povijesni spomenik koji je, s obzirom na svoju veličinu, podignut podalje od naselja i današnjih kuća za odmor.

Na žalost ne postoje dokumenti iz kojih bi se moglo zaključiti kada je sagrađena. Osobine konstrukcije crkve i njezine proporcije navele su stručnjake da je odrede kao predromaničku. To bi značilo da je građevina iz razdoblja ranog srednjeg vijeka. Način ukrašavanja pročelja motivom slijepih lebdećih arkada karakterističan je za romaničku arhitekturu. Budući da znamo da su lebdeće arkade izrađene istodobno s gradnjom crkve, cijelu građevinu treba smatrati romaničkom, ili ranoromaničkom.

Sveta Foška Vodnjan



Crkva danas ima izmijenjen izgled. Naime, rekonstrukcijom koja je trajala od 2000. do 2004. godine vraćen je izvorni izgled bazilike. Tako je crkva postala mnogo elegantnija i ponovno je uspostavljena izvorna rasvjeta središnjega prostora kroz prozore glavnoga broda. Prostrana lopica jedna je od najvećih, ako ne i najveća u Istri.

Pretpostavljamo da ovu crkvu nisu gradili izučeni graditelji. Toj teoriji u prilog idu brojni detalji, ali su zidne slike izradili vrsni slikari koji su u Istru došli iz udaljenih krajeva nedugo nakon njezine izgradnje i to je najmonumentalniji primjer romaničkoga zidnog slikarstva u Hrvatskoj.

Sv. Foška je vrlo popularna svetica u Istri. Svake prve nedjelje nakon 13. veljače (blagdan Sv. Foške) ovoj crkvi odasvud hodočaste vjernici. Tradicionalno se nakon mise, sve do zalaska sunca objeduje po okolnim livadama, najčešće pržena jaja s domaćim kobasicama (fritaja).

Sveta Misa za zdravlje slavi se svake prve nedjelje u mjesecu, i to prema slijedećem rasporedu:

siječanj, veljača, ožujak, travanj u 15 h

svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan u 17 h

listopad, studeni, prosinac u 15 h

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Foška Vodnjan
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala